واریس پا، علائم، پیشگیری و درمان با لیزر

به گزارش جام جم البرز ، واریس پا یکی از شایع ترین بیماری های عروقی است که به بیماری عروق عنکبوتی هم شهرت دارد. واریس در 25 درصد از افراد بزرگسال دیده می شود. این بیماری سبب اتساع و دردناکی عروق سیاهرگ می شود و علاوه بر درد ممکن است ظاهر ناخوشایندی برای افراد ایجاد کند. حدود 25 درصد از افراد بزرگسال به واریس دچارند. این بیماری در پا بیشتر از سایر قسمتهای بدن دیده می شود.
علائم واریس
واریس می تواند هیچ علامتی نداشته باشد و برای سلامتی افراد هم مشکلی ایجاد نکند. اما به طور کلی تورم، خارش و تنش در مچ پاها از علائم شایع واریس محسوب می شوند. البته واریس در زنان علائم بیشتری دارد. این علائم علاوه بر تورم و تنش، ممکن است ظاهر ناخوشایندی ایجاد کنند. عروق واریسی به طور معمول به رنگ های بنفش، آبی و قرمز مشاهده می شوند. همچنین این عروق می توانند بی رنگ اما به صورت متورم قابل تشخیص باشند. واریس پا در مردان علائم ظاهری کمتری دارد و بیشتر با علائمی مانند خارش و درگیری تشخیص داده می شود.
تشخیص و درمان واریس
در سیاهرگ های اندام تحتانی، دریچه هایی به نام دریچه های لانه کبوتری وجود دارند.خون سیاهرگ ها در پاها، باید برخلاف جاذبه زمین و به سمت قلب حرکت کند. دریچه های لانه کبوتری حرکت پر فشار خون را بر خلاف جاذبه زمین ممکن می کنند. به این ترتیب خون به قلب باز می گردد و تصفیه می شود. در بیماری واریس، عملکرد دریچه های لانه کبوتری مختل می شود و خون در سیاهرگ ها با فشار کمتری جابه جا می شود. در نتیجه پس از مدتی سیاهرگ ها متسع می شوند و خون در آن ها باقی می ماند.
تشخیص واریس تنها با معاینه ساده محدوده درگیر امکانپذیر است. اما انجام آزمایشهای تکمیلی برای شناسایی منشأ واریس ضرورت دارد. این کار با سونوگرافی یا آنالوگ داپلر انجام میشود. برحسب عامل ایجاد کننده واریس و وضعیت رگها، برنامه درمانی مناسب پیشنهاد میشود.
روشهای مختلفی برای درمان این عارضه وجود دارد که لیزر واریس ، جوراب فشرده سازی، فلبکتومی و جراحی از جمله آنها به شمار میروند. البته بعضی از این موارد به عنوان درمان اصلی و بعضی دیگر درمان مکمل استفاده میشوند.
در درمان واریس پا با لیزر، حرارت ناشی از لیزر به ورید واریسی آسیب میرساند و موجب تشکیل بافت اسکار میشود.
لیزر، پرتوی نور بسیار متمرکز است. پزشک میتواند برای درمان رگهای واریسی از لیزر استفاده کند. در درمان واریس پا با لیزر، حرارت ناشی از لیزر به ورید واریسی آسیب میرساند و موجب تشکیل بافت اسکار میشود. این بافت اسکار موجب انسداد ورید میشود. در نتیجه، خونرسانی به این ورید نیز مسدود شده و ورید میمیرد. به مرور زمان طی 1 الی 2 سال این ورید کاملاً از بین میرود.
لیزر درمانی سطحی
لیزر درمانی سطحی ورید واریسی، از قسمت بیرونی پوست اعمال میشود. این نوع لیزر درمانی میتواند مویرگهای ریز عنکبوتی و واریس سطحی را درمان کند. در این روش معمولا به بیش از یک جلسه درمانی نیاز خواهد بود و طبق صلاحدید پزشک، هر جلسه درمانی برای هر 6 الی 12 هفته یکبار برنامهریزی میشود. (اگر گردش خون ضعیفی که موجب تغذیه مویرگها میشود وجود داشته باشد، در اینصورت وریدهای واریسی بزرگتری که موجب خونرسانی به آنها میشوند ابتدا باید با جراحی، لیزر درون وریدی یا درمان با فرکانس رادیویی یا اسکلروتراپی درمان شوند).
لیزر درمانی درون وریدی
لیزردرمانی درون رگی میتواند رگهای واریسی بزرگتر در پاها را درمان کند. در این روش، فیبر نازک و منعطف لیزر از طریق یک لوله نازک (کاتتر) یا ریل درون سیاهرگ جاگذاری میشود. حین انجام این کار، پزشک رگ را بروی مانیتور یا صفحه دستگاه سونوگرافی داپلکس مشاهده میکند. لیزردرمانی نسبت به سایر روشها اعم از بستن ورید و استریپینگ، درد کمتری داشته و به مدت زمان کوتاهتری نیز برای بهبود نیاز دارد. جهت اعمال لیزردرمانی، تنها به بیحسی موضعی یا آرامبخش سبک نیاز است. (در حالی که در جراحی بستن ورید و استریپینگ از بیهوشی عمومی استفاده میشود).
درمان واریس با لیزر چگونه انجام میشود؟
لیزر درمانی، رگهای واریسی را با موفقیت درمان میکند. این روش شامل بستن رگهای مشکل ساز با استفاده از گرمای ساطع شده از طریق فناوری لیزر میباشد. طی لیزردرمانی، سیاهرگهای مشکلدار که اجازه عبور مناسب جریان خود را نمیدهد، سوزانده و بسته میشوند. این امر باعث میشود تا جریان خون دوباره به سمت رگهای سالم مجاور هدایت شود.
جهت انجام درمان واریس پا با لیزر ، پزشک سوزن فیبری لیزر را از طریق یک برش کوچک در پوست، به داخل رگ مشکلدار میفرستد. انرژی حاصل از لیزر، رگ را تخریب کرده و آن را میبندد. نهایتاً، این ورید جذب بدن شده و دیگر قابل مشاهده نخواهد بود. لیزردمانی واریس، روشی کم تهاجمی بوده و طی این روش از هدایت تصویری برای بالا بردن دقت عمل و ایمنی بیشتر استفاده میشود. بعد از انجام این عمل حتی نیازی به بخیه هم نخواهید داشت.
آنچه پس از درمان میتوان انتظار داشت
پس از درمان میتوانید راه بروید و در مدت کوتاهی بهبود خواهید یافت. پس از لیزردرمانی سطحی، میتوانید بلافاصله کارهای روزمره را از سر بگیرید.
اما پس از لیزردرمانی درون وریدی، به مدت 1 هفته یا بیشتر باید از جوراب واریس استفاده کنید. در ادامه، پزشک از سونوگرافی داپلکس جهت مطمئن شدن از بسته بودن ورید استفاده خواهد کرد.
دلایل انجام لیزردرمانی
لیزردرمانی سطحی، برای درمان مویرگهای عنکبوتی و رگهای واریسی نزدیک به سطح پوست انجام میشود. در برخی موارد لیزردرمانی سطحی مرحلهی دوم درمان است، چرا که پیشتر باید ورید واریسی بزرگتر با جراحی، لیزر درون وریدی یا درمان با فرکانس رادیویی یا اسکلروتراپی درمان شود.
از لیزردرمانی درون وریدی، برای بستن ورید واریسی بزرگتر به جای استفاده از جراحی برای برداشتن آن ورید استفاده میشود.
نرخ موفقیت و میزان کارایی این روش
لیزردرمانی سطحی در طی 20 سال گذشته، به عنوان روشی کاملاً ایمن و مؤثر شناخته شده است.
لیزردرمانی درون وریدی نیز در 94 مورد از هر 100 مورد، وریدها را با موفقیت میبندد. این روش تنها در 4 مورد از هر 100 مورد ممکن است در بستن رگ بخوبی عمل نکند.
اگر لیزردرمانی درون وریدی باعث بسته شدن رگ نشود، به درمان دوم نیاز خواهد بود. بسته به منطقه زندگی شما، روشهای درمانی دیگری اعم از درمان فرکانس رادیویی یا اسکلروتراپی یا جراحی بسته به صلاحدید پزشک، در دسترس هستند.
خطرات لیزردرمانی واریس
عوارض جانبی احتمالی لیزردرمانی عبارتند از:
-
سوختگی پوست
-
تغییر رنگ پوست
-
احساس سوزش، درد یا سوزن سوزن شدن بعد از بهبودی، که میتواند ناشی از آسیب عصبی باشد (احتمال بروز این عارضه در این روش نسبت به عمل جراحی برداشتن ورید کمتر است).
-
تشکیل لخته خون کوچک یا بزرگ در ورید سطحی یا ورید عمقی (احتمال بروز این امر در این روش نسبت به جراحی برداشتن ورید کمتر است).
توجه داشته باشید که هرچه پزشک شما در زمینهی لیزردرمانی مجربتر باشد، احتمال بروز این خطرات نیز به مراتب کمتر خواهد بود. میتوانید در مورد اینکه این عوارض جانبی هر چند وقت یک بار در عمل اتفاق میافتد، با پزشک خود صحبت کنید.
روشهای جایگزین برای لیزردرمانی واریس
اگر تمایلی به لیزردرمانی واریس نداشته باشید میتوانید از روشهای جایگزین برای درمان این عارضه استفاده کنید:
-
جوراب های فشاری (جوراب مخصوص واریس): جورابهای فشاری به تسکین علائم واریس کمک میکنند. جورابهای مخصوص واریس، موجب بهبود گردش خون شده و در تسکین علائم واریس نقش بسزایی دارند (موارد واریس خفیف که علائمی ایجاد نمیکند نیازی به درمان ندارد). جورابهای مخصوص واریس تنگ و محکم هستند و به پاها فشار وارد میکنند و موجب بهتر شدن علائم واریس میشوند.
-
ورزش کردن: ورزش کنید و تحرک داشته باشید. پیاده روی به خودی خود یک راه عالی برای بهبود جریان خون در پاهاست. سایر فعالیتهای ورزشی را نیز پزشک به شما توصیه خواهد کرد.
-
وزن خود را کنترل کنید: کاهش وزن میتواند فشار غیرضروری را از روی رگهای پا رفع کند.
-
از مصرف نمک بپرهیزید: برای جلوگیری از تورم ناشی از احتباس آب در بدن، از یک رژیم غذایی کم نمک پیروی کنید.
-
کفش مناسبی بپوشید: از پوشیدن کفشهای پاشنه بلند بپرهیزید. کفشهای پاشنه کوتاه حین راه رفتن، عضلات ساق را بیشتر درگیر میکنند که این امر برای رگهای پا نیز بهتر است.
-
پاهایتان را بالا بیاورید: برای بهبود جریان خون در پاها، روزانه چندین استراحت کوتاه داشته باشید و پاها را در موقعیتی بالاتر از سطح قلب قرار دهید. به عنوان مثال، دراز بکشید و پاهایتان را روی چندین بالش قرار دهید.
-
اسکلروتراپی: در طی این روش، پزشک نوعی ماده شیمیایی را به رگ واریسی تزریق میکند، که سبب بسته شدن و تخریب رگ واریسی میشود. در عرض چند هفته، وریدهای واریسی درمان شده محو میشوند.
-
بریدن و بستن ورید (لیگاسیون و استریپنگ) : این روش شامل بستن رگ قبل از پیوستن آن به سیاهرگ عمیق و برداشتن این رگ از طریق بریدگیهای کوچک است. این روش یک روش سرپایی است که اکثریت افراد میتوانند از آن استفاده کنند. برداشتن سیاهرگ مانع از خونرسانی به ساق پا نمیشود چرا که سیاهرگهای عمیقتر، عمل خونرسانی را انجام میدهند.