گرسنگی کودکان غزه و جشن روز جهانی غذا

به قلم: مهران رزمجوی، خبرنگار فرهنگی و اجتماعی جام جم البرز
به قلم: مهران رزمجوی، خبرنگار فرهنگی و اجتماعی جام جم البرز
کد خبر: ۸۶۲۸

روز جهانی غذا رویدادی است که همه ساله در تاریخ ۱۶ اکتبر سال میلادی جشن گرفته می‌شود این اقدام با هدف افزایش آگاهی در سراسر دنیا برای کسانی که از گرسنگی رنج می‌برند و آسیب می‌بینند برگزار می‌شود و بر لزوم تامین امنیت غذایی و برخورداری از رژیم غذایی سالم برای همه تاکید می‌کند. در این روز، بیش از ۱۵۰ کشور برای افزایش آگاهی درباره مسائل غذایی و مسائل مربوط به فقر و گرسنگی متحد می‌شوند. این روز به طور رسمی توسط سازمان خواربار و کشاورزی ملل متحد (FAO) بنیان نهاده شد تا اهمیت امنیت غذایی، دسترسی به غذای کافی و رژیم‌های سالم برای همه مردم جهان را به مدت یک روز یا بیشتر یادآوری کند. این روز بستری است برای آگاهی‌بخشی، تبادل تجربه‌ها و تشویق به اقدام‌های عملی در سطح فردی، جامعه و دولت‌ها.

در قرن بیست‌ویکم و جایی که ادعا‌های حقوق‌بشری قدرت‌های جهانی گوش دنیا را کر کرده است، بیش از ۲ میلیون انسان در مساحت کوچکی به‌نام غزه درحال مرگ از گرسنگی هستند و صحنه‌های دردناک التماس کودکان برای لقمه‌ای نان، تبدیل به یک اتفاق عادی شده است!

در حالی که هشدار‌های بین‌المللی در مورد فاجعه قحطی در نوار غزه همچنان بیشتر می‌شود، تقریباً همه مردم این باریکه دچار بحران گرسنگی شده‌اند و صحنه‌های دردناک غش‌کردن کودکان، زنان و سالمندان در خیابان‌ها تبدیل به یک اتفاق عادی شده است.

غش‌کردن از گرسنگی در شمال نوار غزه به یک اتفاق روزمره تبدیل شده است و مردم هنگام جست‌وجوی یک لقمه غذا یا ایستادن در صف‌های طولانی، از حال می‌روند.

طبق آمار جهانی گرسنگی، ۷۸۵ میلیون نفر در سراسر جهان غذای کافی برای حفظ یک سبک زندگی سالم ندارند. این تعداد یعنی از هر نه نفر در جهان یک نفر گرسنه است. با کمال تعجب، اکثریت گرسنگان در کشور‌های در حال توسعه زندگی می‌کنند. محرومیت‌های غذایی آثار و نتایج جبران ناپذیری به همراه دارد. تغذیه نامناسب باعث ۴۵ درصد مرگ و میر در کودکان زیر ۵ سال می‌شود. این بدان معناست که سالانه فقط بیش از ۳ میلیون کودک به علت عدم دسترسی به غذای کافی و تامین نیاز به مواد مغذی می‌میرند!

روز جهانی غذا هر ساله بهانه‌ای می‌شود تا به اولویت‌های امنیت غذایی و تغذیه سالم نگاه دقیق‌تری بیندازیم. هدف این روز، افزایش آگاهی عمومی نسبت به بحران‌های امنیت غذایی، کاهش فقر و گرسنگی، و ترویج سیستم‌های غذایی پایدار است. هر سال با یک شعار یا موضوع مشخص معرفی می‌شود تا تمرکز جهانی را بر یک جنبه خاص امنیت غذایی و تغذیه متمرکز کند. این شعار‌ها معمولاً به چالش‌های جهانی مانند فقر، تغییرات آب‌وهوایی، بهره‌برداری پایدار از منابع طبیعی و دسترسی عادلانه به غذا اشاره دارند. برای میلیون‌ها نفر در جهان گرسنگی و سوءتغذیه همچنان یک واقعیت روزمره است. بر اساس گزارش‌های سازمان‌های بین‌المللی، تعداد افرادی که به دلایلی از دسترسی به غذای کافی محروم‌اند، سالانه بالا می‌رود یا تغییر می‌کند. روز جهانی غذا با آگاهی‌رسانی و فشار افکار عمومی می‌تواند به نهاد‌ها و دولت‌ها انگیزه بدهد تا اقدام‌های مؤثرتر و هدفمندتری انجام دهند.

گرسنگی و سوءتغذیه در بسیاری از مناطق دنیا به دلیل فقر، بحران‌های سیاسی، خشکسالی، سیل و اختلالات زنجیره تأمین است. تغییرات آب‌وهوایی به محصولات زراعی آسیب می‌زند و امنیت غذایی را برای گروه‌های آسیب‌پذیر شکننده‌تر می‌کند. ضایعات مواد غذایی در سطح بازار، مصرف ناپایدار و کمبود دسترسی به غذا‌های مغذی از دیگر موانعی است که باید برطرف شوند. نبود دسترسی عادلانه به منابع طبیعی و خدمات ضروری مانند بهداشت، آموزش و زیرساخت‌های لازم، امنیت غذایی را به صورت ناهمگن توزیع می‌کند.

در پایان باید بگوییم روز جهانی غذا فرصتی است برای دوباره‌نگریستن به شیوه‌های تولید، توزیع و مصرف غذای جهان. با پذیرش مسئولیت‌های فردی و جمعی و افزایش همکاری‌های بین‌المللی، می‌توان گامی کوچک، اما اثرگذار در جهت کاهش گرسنگی، بهبود تغذیه و پایداری سیستم‌های غذایی برداشت. همه ما نقش داریم: از تصمیم‌های خرید تا فعالیت‌های آموزشی و اجتماعی، همگی می‌توانند به امنیت غذایی برای همه کمک کنند.

newsQrCode
ارسال نظرات