افتخار هم صحبتی بایک کارشناس مامایی محترم را داشتیم که توجه شمارابه این مصاحبه جلب مینماییم.
لطفا خودتان را معرفی بفرمایید:
خدیجه خراقانی کارشناس ارشد مامایی فارق التحصیل دانشگاه علوم پزشکی تهران هستم.
در استان همدان متولد شده، ولی از نوزادی در شهر شهریار زندگی کرده ام. شهر شهریار مرکز شهرستان شهریار در شمال غربی استان تهران واقع شده است. بر اساس آخرین آمار رسمی، جمعیت شهر شهریار در سال ۱۳۹۵ حدود ۲۲۰ هزار و ۹۵۹ نفر است در ۴۵ کیلومتری شمال غرب تهران واقع شده است.
قدمت شهریار به دوران ساسانی باز میگردد و در کتابهای تاریخی از شهریار به نامهای خششره دار، شتردار، شهردار نام بردهاند. این شهر با داشتن بیش از ۱۰۰ اثر تاریخی، گردشگران بسیاری را به سوی خود جذب میکند و همچنین طبیعت این شهرستان نیز بسیار برای گردشگران جالب و دیدنی است.
این شهر از لحاظ تاریخی و فرهنگی دارای اهمیت ویژهای است. این شهر دارای اماکن تاریخی و فرهنگی بسیاری است، از جمله مسجد جامع شهریار، مسجد امامزاده عبدالله و بقعه امامزاده علی.
شغل اصلی مردم شهریار کشاورزی و صنعت است. این شهر دارای باغات فراوانی است که محصولات کشاورزی مانند مرکبات، زیتون و چای تولید میکنند. شهربار دارای صنایع دستی با تنوع بالا و پیشینه تاریخی است که چشم هر بینندهای را خیره میکند. باغهای سرسبز و آباد که میوههای خوش آب و رنگی در آنها کاشته میشود. باغهای زیبا که در فصل تابستان میزبان گردشگران زیادی از تهران و شهرهای اطراف شهریار است. بخش زیادی از میوه استان تهران در باغات شهریار برداشت میشود و میوههای خوشمزه این شهرستان مثل انگور، سیب و گوجه سبز و .. بهعنوان سوغات شهریار به شهرهای دیگر برده میشود.
در سفر به شهریار مهمترین موضوع و دغدغه افراد بعد اجاره ویلا، خرید صنایع دستی و سوغات این شهر است.
چه انگیزهای باعث ورود شما به حیطه کاری شده است توضیح بفرمایید؟
- در رابطه با انگیزه انتخاب این حرفه باید عرض کنم که اکثر دانش آموزان رشته تجربی با انگیزه قبولی در رشته پزشکی کنکور میدهند و من هم سالی که دانش آموز دوره پیش دانشگاهی بودم، در کنکور رتبه لازم برای قبولی در پزشکی را نیاوردم و به علت شرایطی که داشتم امکان پشت کنکور ماندن و تلاش برای سال بعد را نداشتم و به ناچار با اختلاف کمی در رتبه کنکور وارد رشته مامایی شدم. اوایل احساس خوبی نداشتم و خودم رو مستحق رشته پزشکی میدانستم و برای اینکه چرا پشت کنکور نمانده و خود را برای پزشکی آماده نکرده ام، سرزنش میکردم، ولی همان سال اول رقابت شاگرد اول بودن که از قبل با من عجین بود، سبب عمیق تر خواندن مباحث درسی و افزایش علاقه من به رشته مامایی شد.
-شنیدن صدای نوزاد و دیدن لبخند پر مهر مادران بعد از درد زایمان برایم لذت بخش بود. در ۱۶ سالی که به عنوان یک ماما مشغول خدمت هستم لحظاتی زیباتر از برق شادی چشمان زنانی که تست بارداری مثبت داشتن و شنیدن صدای قلب جنین در مراقبتهای بارداری ندیدم و گاهی با شنیدن درد دلهای مراجعینم و همدردی با آنها احساس خرسندی و رضایت را در چهره شان دیده ام. من عاشقانه در رشته مامایی خدمت میکنم و از اینکه توانسته ام مورد اعتماد مراجعینم بوده و قدمی در راه کاهش درد و رنج هایشان بردارم خدا را هزاران بار شاکرم.
در مطب شما چه خدماتی به بیماران و مراجعه کنندگان ارائه میشود؟
-خدماتی که بنده به عنوان ماما در اختیار مراجعینم میگذارم شامل: مشاوره قبل از بارداری، مراقبت دوران بارداری و مراقبتهای بعد از زایمان، کمک به درمان ناباروری زنان با روش اصلاح سبک زندگی، معاینات دورهای پستان، انجام تست غربالگری سرطان دهانه رحم، کار گذاری و یا خارج کردن دستگاه ایودی، درمان عفونتهای واژینال، مشاوره بهداشتی به دوشیزگان، مشاوره پیشگیری از یائسگی زودرس با اصلاح سبک زندگی.
مشاوره قبل و در حین بارداری یک کارشناس به بیمار خود چه نقشی خواهد داشت؟
یکی از مهمترین افراد تیم بهداشتی که در انجام فرآیند مشاوره نقش بسیار با اهمیتی دارد، ماما است. ماما در عرصه مشاوره میتواند قدم بزرگی را در طب پیشگیری جامعه در سطح اولیه برداشته و نقش مهمی را در افزایش سطح آگاهی، افزایش سلامت خانواده و کاهش استرس و متعاقب آن کاهش مشکلات اقتصادی جامعه ایفا کند.
-شاخص مرگ و میر مادران در اثر عوارض بارداری و زایمان، یکی از مهمترین شاخصهای توسعه جوامع میباشد. طبق آمار سازمان بهداشت جهانی (WHO)، خدمات مامایی با کیفیت میزان مرگ و میر مادران، نوزادان و مردهزایی را تا بیش از ۸۹ درصد و زایمان و تولد زودرس را تا ۲۴ درصد کاهش میدهد.
مسائل و مشکلاتی که در حیطه کاری شما است را مطرح بفرمایید؟
-یکی از مشکل شایع در زنان باردار اضطراب دوران بارداری است و پیامد نامطلوبی بر روی مادر و نوزاد دارد. ماما به عنوان فردی مسئول، نقش مهمی در ارائه مشاوره و مراقبت مادر در طول دوره بارداری، زایمان و پس از زایمان بخصوص در زنان نخست زا را بر عهده دارد. ماما میتواند گوشی شنوا برای درد دل زنان باردار آسیب دیده از مشکلات خانوادگی و اجتماعی باشد.
مشکلات همکاری ماماها با بیمه ها، عدم معرفی جایگاه ماما در طرح تحول سلامت، عدم تعریف سختی کار و عدم پرداخت حق ماما و نداشتن تعرفه گذاری خدمات مامایی به صورت معقول و متناسب با تورم اقتصادی، عدم آگاهی اغلب زنان جامعه از شرح وظایف ماماها و نقششان در مشاوره و مراقبتهای قبل، حین بارداری و بعد از زایمان و مقایسه شدن ماماها با متخصصین زنان به لحاظ همپوشانی برخی از وظایف این دو حرفه از جمله مهمترین چالشها و مشکلاتی است که ماماها درگیر آن هستند.
اموزش بهداشت زنان درکلیه امور چقدر میتواند در سلامتی افراد تاثیر گذار باشد؟
- آموزش به زنان در رابطه با رعایت بهداشت شخصی بخصوص بهداشت جنسی و انجام معاینات دورهای واژینال، انجام منظم غربالگریهایی مثل پاپ اسمیر و معاینات پستان، در پیشگیری و درمان به موقع بسیاری از بیماریهای زنان نقش بسزایی دارد.
حضور یک کارشناس مامایی درکنار یک خانم بار دار چقدر میتواند تاثیر گذار باشد؟
-ماما در تمام مراحل قبل از بارداری، دوره بارداری و بعد از زایمان میتواند نقش موثری در کاهش مرگ و میر مادر و نوزاد ایفا کند.
مشاوره در کارشناس مامایی به صورت هدفمند چقدردر رفع استرس و بیماری تاثیر گذار خواهد بود؟
-ماما با دادن مشاوره و آموزش معاینات دورهای پستان به خود زنان میتواند در کشف کانسر پستان در مراحل اولیه نقش مهمی داشته باشد و درخواست سونوگرافی و ماموگرافی پستان را داشته باشد و در موارد مشکوک بیمار را به متخصص مربوطه ارجاع دهد.
برای پیشگیری بیماریهای زنان چه راه کاری دارید؟
-در موارد عفونتهای واژینال و رحمی ماما میتواند با معاینات بالینی بیماری را تشخیص و داروهای لازم برای بهبود بیماری تجویز نماید.
نقش یک کارشناس مامایی در سلامت جامعه در آینده چه خواهد بود؟
-ماماها نقش مهمی در سلامت نسل آینده و ترویج فرزنداوری و پیشگیری از پیری جمعیت دارند و تا زمانی که مسئولین به این باور نرسند و ماماها دیده نشوند مشکلات مامایی به قوت خود باقی خواهد ماند و متاسفانه قولهایی که در روز ماما در راستای حل مشکلات به این قشر زحمت کش داده میشود فقط در مرحله نگارش باقی میماند.
نقش رسانه چقدر میتواند در بهبود شرایط کاری شما تاثیر گذارباشد؟
-رسانهها میتوانند با تهیه برنامههای مختلف در در بیان مشکلات ماماها و حل مشکلاتشان و قدردانی از زحمات ماماها نقش بسزایی در افزایش انگیزه ماماهای عزیزمان در خدمت به جامعه بخصوص زنان کشور داشته باشند.
راههای ارتباطی:
آدرس:
شهریار- خیابان ولیعصر، چهارراه مخابرات - خیابان بهشتی غربی - مجتمع آسمان طبقه دوم - واحد چهار
تلفن تماس:
۰۲۱۶۵۲۲۴۷۰۰
۰۹۳۷۴۹۶۲۴۰۷
اینستاگرام:
bardary_mamaie
از سیر تا پیاز اشتغالزایی یک بانوی آسارایی؛
زینب دکامی، نخبه شاهد و ایثارگر در گفتگو با خبرنگار جام جم بیان میکند:
خبرنگار جام جم البرز گزارش می دهد؛