همسران به دلیل عدم بینش و همچنین زخمهای التیام نیافته دوران کودکی و در تقلا برای رسیدن به کمال، و در نهایت به یاس و ناامیدی میرسند. به نحوی که هر گونه تلاش را منجر به شکست میدانند. در این مرحله زوجین میگویند که طرف مقابل خیلی عوض شده است. انگار که او را نمیشناسم، شاید بتوانیم بگوییم، تا حدی دیر به سراغ مشاوره آمده اند. در این زمان که دعوا و مشاجره خیلی بالا گرفته است، زوجین از یکدیگر به شدت عصبانی، دلخورو رنجور هستند.
امیدواریم که در این مرحله زوجین به دنبال لجبازی و انتقام نباشند.
زوج درمانی به زوجین کمک میکند تا با تعارضات و مشکلاتی که ممکن است در روابط خود با آنها روبرو شوند، کنار بیاییند و آنها را حل کنند. این روش درمانی زمانی مورد استفاده قرار میگیرد که زوجها بخواهند نه تنها مشکلات فعلی خود را حل کنند، بلکه روابط خود را نیز بهبود ببخشند.
در زوج درمانی سعی داریم، نوع جدیدی از رابطه زناشویی را خلق کنیم و این امر مهم نیاز دارد که شما به نهضت تحول در رابطه بپیوندید و متعهد به انجام تمرینات و استمرار آنها باشید و همچنین متوجه باشید که مشکلاتی که در طی چند سال ایجاد شده در یک جلسه قابل حل و قابل درمان نیست.
ازدواج نهادی است که همواره در حال تکامل بوده است، عشق به قدمت خود بشریت است، زندگی حالت ایستا ندارد.
افراد هر روز با چالشی جدید مواجه هستند. در ابتدا خانوادهها، جامعه، دوستان و همکاران و... با خانواده جدید در ارتباط هستند، با گذشت زمان بعضی از این افراد، از دایره ارتباط زوج خارج میشوند و افراد جدید دیگری وارد ابن رابطه میشوند و حتی ممکن است خود خانواده تغییر کند، تولد فرزند، ورود فرزند به مدرسه، سربازی، ازدواج، مهاجرت و .... تمام اینها مساِئلی هستند که یک خانواده با آنها روبرو میشوند.
حال سوال اینجاست:
آیا ما برای این تغییرات آموزش دیده ایم؟
آیا آماده این تغییرات هستیم؟
آیا اصلا جایی هست که این موارد را به ما آموزش دهد؟
آیا در اطراف خود الگویی مناسب داریم که زوجهای جوان را راهنمایی و هدایت کند؟
ما در مشاوره پیش از ازدواج، سعی در آموزش مواردی داریم تحت عنوان (مهارتهای زندگی و خانواده) که شامل مهارتهایی مانند:تصمیم گیری، مدیریت استرس، مدیریت احساسات، همدلی، خودآگاهی، مدیریت رابطه، مهارتهای ارتباطی، تفکر نقادانه، تفکر خلاقانه و حل مسآله است.
این مهارتها به ما کمک میکند که در زندگی انتخابهای بهتر و سازنده تری داشته باشیم. به عنوان مثال اگر مهارت تصمیم گیری خود را تقویت کنیم:
• ازانتخاب کردن نمیترسیم و ازآن فرار نمیکنیم.
• عواقب انتخابمان را راحت میپذیریم.
• میتوانیم نقش فعال تری در ساختن مسیر زندگی مان ایفا کنیم.
اغلب زوجین از پدر و مادر خود شاکی هستند که در کودکی با ما رفتار مناسبی نداشتندو از ما حمایت نکردندیا تشویق نشده ایم. اما الان چطور؟ آیا خودمان بزرگسال سالم و در دسترس فرزندانمان هستیم؟ پدر و مادر ما افرادی بودند که محیط آموزشی در دسترشان نبوده، اما امروزه مراکز آموزشی در دسترس همگان قرار دارد حتی بصورت انلاین و تلفنی، گروهی یا فردی.
متآسفانه در بسیاری از زوجها گفتگوی ساده و معمول هر روز به راحتی دچار سوءتعبیر میشود. حتی در زوجهایی که سالهاست کنار یکدیگرند، گفتگوی سالم شکل نمیگیرد.
در زوج درمانی با رویکرد ایماگوتراپی به زن و مرد آموزش داده میشود که هر گفتگویی دارای یک فرستنده پیام و یک شنونده پیام است که هرکدام وظایفی بر عهده دارند و هرگفتگو نیز دارای سه گام مهم است.
o گام اول (انعکاس) است و کمک میکند که آنچه را طرف مقابل میگوید درک کنید؛ و این گام شامل گوش دادن به صحبتهای همسرتان، بازگو کردن آن بدون تغییر محتوا یا معنی آن، سپس پرسیدن سوالی برای تائید، این است که آیا مطلب را درست متوجه شدید یا خیر. انعکاس هم ساده است و هم بنیادین و به تنهایی یک ابزار نیرومند در رابطهی (من و تو) است.
o گام دوم تائید است. در این گام اطمینان کسب میکنیم که صحبتهای طرف مقابل را به خوبی متوجه شده ایم. علاوه بر صحبتهای همسر، احساسات او را نیز باید به خوبی درک کرده باشیم. این گام فرایند التیام بخش گفتگوهاست. وقتی به همسرتان گوش داده اید و آنچه که آنها میخواستند را بگویید، وی را درک کرده اید. سپس باید نشان دهید که افکار و احساسات همسرتان مورد تایید شماست. افکار آنها را همانگونه که هستند ببینید.
o همدلی اخرین گام در گفتگوی ایماگویی است. وقتی شما به همسرتان اطمینان خاطر دادید که پیام او را دقیقا دریافت کرده اید، باید تلاش کنید که احساساتی را که پشت رفتارتان هست را درک کنید. واژه همدلی به معنی احساس کردن مانند فرد دیگری است. وقتی شما و همسرتان با یکدیگر همدلی دارید، به لحاظ عاطفی حتی المقدور تا سر حدی که دو نفر میتوانند به یکدیگر نزدیک باشند، به هم نزدیک هستید.
جمله احساسی ((عشق درمان تمام دردهاست))بسیار مشهور است و واقعا هم میتواند این گونه باشد. عشق میتواند عمیقترین زخمهای عاطفی را التیام ببخشد:شکاف در ارتباط بین شما و والدین تان. اما لازم است این عشق بلوغ یافته باشد، عشق صبورانه که عاری از هر گونه دغل کاری یا تفسیر به خطایا انحراف باشد. این عشق باید در درون یک رابطه صمیمی واقع شود.
امید است که جوانان ما نقابها و ترسهایی که از مراجعه به روانشناس و درمانگر دارند را کنار گذاشته و بتوانند با این افکار کهن روبرو شوند تا هم مشکل خودشان را پشت سر گذارند و هم مانع از افزایش مشکلات شده و هم از پیدایش مشکلات جدید پیشگیری به عمل آورند. حاصل مراجعه به روانشناسی، مدیریت بحران و تدبیر در مشکلات بعدی است که مسلما در هر زندگی وجود دارد.
به قلم: سرکار خانم مریم بلبلی
آدرس :
استان تهران:جنوب غرب تهران - محله شهرک ولیعصر - خیابان بهرامی - نبش خیابان احمد حسینی پلاک ۲۰۷ - طبقه ۲ - واحد ۴ (کلینیک روان روشن)
شماره تماس:
۰۹۱۰۱۳۷۲۴۴۱
شماره مرکز:
۰۲۱۶۶۳۱۰۷۴۳
اینستا گرام:
maryambolbol۹۲
زینب دکامی، نخبه شاهد و ایثارگر در گفتگو با خبرنگار جام جم بیان میکند:
خبرنگار جام جم البرز گزارش می دهد؛
حجر گشت مطرح کرد؛