عسروحرج در دعاوی خانواده

به قلم: عفت قیصری
به قلم: عفت قیصری
کد خبر: ۴۱۴۵

خوانندگان محترم این مقاله حتما واژه عسروحرج به گوششان خورده وبعضی نیز ممکن است در مورد این دو واژه مطالعه کرده باشند لذا در این مقاله سعی گردیده تعریف اجمالی از دو واژه ارائه ومواردومصا دیق رایج عسر و حرج بالاخص در دعاوی خانواده را مورد بحث وبررسی مختصر قرارداده که خوانندگان محترم با این دو واژه ومواردکاربردی آن آشنا گردنند.
درابتدا تعریف لغوی عسروحرج براساس کتب فقھی ودکترین حقوق اینگونه آمده است
عسروحرج به معنی در مضیقه بودن یا به تعبییری درتنگنا و سختی و مشقت افتادن
می‌باشد.
در روابط بین انسان ھا مصادیق مختلفی از عسرو حرج را می‌توان بیان نمود از جمله در روابط فی مابین موجر ومستاجر، روابط کارگرو کارفرما ویا در روابط فی مابین ساکنین یک مجتمع آپارتمانی که به دلیل عدم آشنایی باقانون آپارتمان نشینی گاھا حقوق دیگر ساکنین مجتمع را رعایت نمی‌کنند وباعث اذیت وآزار دیگران ودرنھایت موجبات عسروحرج را ایجاد می‌کنند.
لکن در این مقاله سعی شده است که به موضوع عسروحرج در دعاوی خانواده نگاھی اجمالی داشته و نکاتی را بیان نمایم.
در قانون مدنی ماده ١١٣٠ موارد عسر و حرج وھمچنین بندھای دواز گانه در سند نکاحیه را که زوجه در صورت وقوع ھریک از آن موارد وبا استناد به ماده فوق الذکرو ھریک از بندھای سند نکاحیه از محاکم خانواده تقاضای طلاق بنماید بیان گردیده لکن موارد ذکر شده در این ماده قانونی تمثیلی بوده وحصیری نمی‌باشد وموارد ومصادیق دیگری نیز از عسروحرج مطرح می‌باشد که شاید در مراجع قضایی کمتر موردتوجه قرار می‌گیرد چرا که ادله اثبات آن به سادگی امکان پذیر نمی‌باشد.
به عنوان مثال وقتی زوجه مورد ضرب و جرح توسط زوج قرار می‌گیرد در صورت وجود آثار آسیب جسمی بر روی بدن را پزشکی قانونی تایید می‌نماید با وجود ادله که ھمان نامه پزشکی قانونی می‌باشد مورد توجه دادگاه واقع می‌گردد وممکن است عسر و حرج زوجه البته در صورت تکرارمی تواند منتھی به پذیریش طلاق زوجه بر مبنای عسر و جرح صادر گردد.
لکن زمانی که زوجه توسط زوج درمنزل محبوس می‌شود وعلیرغم اینکه ھمسایگان مجاور نیز مطلع می‌باشند، ولی به دلیل عدم امنیت خانواده خود حاضر به شھادت نمی‌گردد.
ویا اینکه مواردی وجود دارد که زوج ظاھر را حفظ می‌کند ومنزل برای سکونت تھیه نموده و وسایلی ھم برای آسایش خود در منزل تامین نموده لکن ھیچ ھزینه مالی در اختیار زوجه حتی برای رفع حوایج شخصی به وی پرداخت نمی‌کند ودر منزل زوجه مرتب تخریب شخصیت می‌شود.
مورد توھین وحتی فحاشی ھای رکیک قرار می‌گیرد، ولی ھمسایگان علیرغم اطلاع حاضر به شھادت در این خصوص نگردیده ومتاسفانه زوجه می‌باید با سختی و مشقت سالیان جوانی خود را دراین زندگی بگذراند وتحمل کند؛ که گاھی کم توجھی قانون به این موارد چه بسا که منجر به عواقب غیر قابل جبرانی به دلیل نداشتن ادله محکمه پسند زوجه برای ارائه می‌گردد ویا مواردی که زوجه از نظر روحی و روانی در زندگی مشترک در عسر و حرج می‌باشد.
از جمله وجود اختلالات شخصیت که انواع مختلفی دارد وبه راحتی بدون بررسی روانپزشک یا روانشناس قابل تشخیص نخواھد بود و تنھا زوجه یا فرزندان مشترک ھستند که در کنار چنین شخصیتی ھرروز اذیت و آزار می‌بینند.
چرا که شخصیت وی در بیرون از زندگی مشترک به گونه‌ای است که کسی تصور رفتارھای نابھنجار وی را باور ندارند.
درنھایت در این مقاله کوتاه سعی گردید مصادیقی از عسر و حرج را که بسیاری از بانوان جامعه ما با آن در گیر ھستند.
اجمالا بیان گردد، ولی لازم است که مراجع قضایی خانواده توجه ویژه‌ای به درخواست ھای اعلامی از سوی زوجه به خصوص مواردی که نیاز به تشخیص متخصصین برای اثبات موضوع ضرورت دارد نگاھی دقیق‌تر داشته که از بروز حوادث وخیم چه جانی یا حیثیتی و آبرویی قبل از وقوع پیشگیری گردد.

راه‌های ارتباطی:
تلفن تماس:
۰۹۱۲۱۵۹۰۷۴۵
روز‌های کاری: روز‌های زوج
آدرس:
استان البرز کرج میدان آزادگان جنب برج میلاد ساختمان ۱۱۰ طبقه ۴ واحد ۸

newsQrCode
ارسال نظرات