چهارباغ از شهرستانهایی است که بعد از شکلگیری استان البرز در نقشه جغرافیایی شکل گرفت، شکلگیری شهرستانهای مختلف در استان البرز بیشتر برای توسعه آن مناطق بوده است، یعنی محرومیت مضاعف باعث شده تا آن مناطق در چارچوب شهرستان شکل بگیرند تا با تخصیص بودجه آن محرومیتها برطرف شود، بیشتر اهالی مناطق شهرستان چهارباغ هم کشاورز بوده و هستند و قسمت اعظم اراضی هم زراعی است و گلخانههای متعدد در این بخش از استان فعال است، اینها بخشی از ویژگیهای چهارباغ است، اما ویژگیهای دیگری هم دارد، از نظر آبوهوایی مانند کردان و برغان نیست، اما به بهشت سودجویان ساختوساز غیرمجاز ویلا تبدیل شده است.
در این چند ساله اخیر تاچشم کار میکند ویلا پشت ویلا در مناطق مختلف سبز شده است، گویی در این منطقه اصلاً هیچ مسئولی حضور نداشته که سودجویان توانستهاند به این راحتی به ساختوساز ویلا در اراضی کشاورزی و باغها اقدام کنند، سازمان جهاد کشاورزی، بنیاد مسکن انقلاب اسلامی، شوراهای شهر و شهرداریها، نهادهای نظارتی چگونه و به چه کاری مشغول بودهاند که این سودجویان توانستهاند ویلاهای غیرمجاز را احداث کنند؟ ساخت برخی از این ویلاها نزدیک به یک سال طول کشیده و هیچ مسئولی دراینرابطه نظارتی نداشته است!
ساختوساز ویلاهای غیرمجاز در مناطق مختلف، از جمله چهارباغ، به یکی از چالشهای مهم در حوزه مدیریت شهری در بخشهای مختلف و محیطزیست تبدیل شده است. این پدیده به دلایلی مانند تقاضای برای ساخت ویلا برای افرادی که موقعیت مالی آنی پیدا کردهاند تبدیل شده است. بااینحال، انجام ساختوسازهای غیرمجاز میتواند آثار و پیامدهای جدی و بسیار منفی در آن منطقه به همراه داشته باشد، این پدیده مخصوص استان البرز نبوده و به یک اپیدمی در کشور تبدیل شده؛ چرا که هرازچندگاهی خبرهایی از تخریب بناهای غیرمجاز از سایر استانها شنیده و دیده میشود.
یکی از مشکلات اصلی این نوع ساختوسازها، تخریب محیطزیست و تجاوز به اراضی کشاورزی و در بعضی مناطق تجاوز به اراضی ملی و منابع طبیعی است. اغلب این ساختوسازها بدون رعایت استانداردهای لازم برای حفاظت از محیطزیست و بدون مجوزهای قانونی انجام میشوند که میتواند منجر به آسیبهای جبرانناپذیر به اکوسیستمهای محلی و کاهش کیفیت زندگی شود.
علاوه بر این، مشکلاتی، چون نبود دستگاه فاضلاب مناسب، عدم رعایت اصول مهندسی در ساختمانها، نبود شبکههای آب، برق و گاز در جاهایی که اقدام به این ساختوسازها میشود خود مشکلی بر مشکلات اضافه میکند.
نکتهای که باید بر آن تأکید کرد این است که مقامات محلی و دستگاههای اجرایی در زمان ساخت این بناهای غیرمجاز که متراژ برخی از آن بناها هم بزرگ است چه میکردهاند؟ آنان در واقع باید با اتخاذ تدابیر لازم، مانند تشدید نظارتها، اجرای قوانین سختگیرانهتر، و افزایش آگاهی عمومی نسبت به خطرات و پیامدهای ساختوسازهای غیرمجاز، برای کنترل و کاهش این پدیده اقدام میکردهاند که نکردهاند.
برخی از این ویلاها علاوه بر اینکه موجودیت آن غیرقانونی بوده حتی از انشعاب غیرقانونی برق و گاز استفاده میکنند که خود باعث مشکلات دیگری میشود فراتر از این در برخی از موارد مالکان سودجوی این ویلاها در یک اقدام بسیار سودجویانه اقدام به حفر چاه عمیق در ویلای ۲۰۰ متری خود کردهاند و آب استخر خود را از آن چاه تأمین میکنند، استخری که آب آن در زمستان با گاز غیرمجاز گرم میشود! بهراستی تا کنون مسئولی از خود پرسیده چند ویلا در استان البرز بدون نظارت سر از خاک برآورده و چرا در زمان ساخت مسئولان محلی از احداث آن ممانعت نکردهاند و باز پرسش کرده است پیامدهای ساختوساز ویلاهای غیرمجاز چیست؟ دقیقاً این پرسشی است که آن مسئول در زمان ساخت آن ویلای غیرمجاز باید از خود بپرسد؛ بعد از ساخت آن ویلا استفاده از انشعاب غیرقانونی آب و برق و گاز نتیجه چشمپوشی او از ساخت این بنای غیرمجاز است.
درست در دورهای که با کمبود آب، برق و گاز مواجه هستیم در روزهای سرد سال که بخشی از مردم از بیآبی، بی برقی و ناترازی گاز در رنج هستند، ویلانشین غیرمجاز در چهارباغ استخر روباز خود را با چاه غیرقانونی که حفر کرده و با انشعاب گاز غیرقانونی که کشیده گرم میکند و به ریش بقیه ملت که باید در قبض آب و گاز و برق خود مالیات و حق اشتراک پرداخت کنند میخندد و مسئولان برق، آب و گاز استان برای جمعآوری این انشعابهای غیرمجاز هر چه تلاش کنند راه به جایی نمیبرند؛ چراکه گویا مافیایی در این اقدامات دست دارد، از مسئولان نظارتی استان انتظار میرود تا ورود کرده و جلوی این اقدامات گرفته شود.
زینب دکامی، نخبه شاهد و ایثارگر در گفتگو با خبرنگار جام جم بیان میکند:
خبرنگار جام جم البرز گزارش می دهد؛
حجر گشت مطرح کرد؛