
در حوزه کاری و صنف شما، چه مشکلات و موانعی وجود دارد؟
ما در زمینه آسانسور فعالیت میکنیم. مشکلات و موانع زیادی در حوزه فعالیت ما وجود دارد. در زمینه واردات محصولات و کیفیت محصولات داخلی مشکلاتی داریم. محصولات داخلی ما کیفیت لازم را ندارد و انحصاری شدهاند. واردات برخی متریال دشوار شده است. صنف بازرگانی، به دلیل مشکلاتی که در ارز و نقدینگی دارند، عملا نمیتوانند وارد کنند. ممنوعیتهایی که از نظر واردات و تخصیص ارز وجود دارد، از دیگر مشکلات هستند.
عمده اجناس در بازار، اجناس بی کیفیت تلقی میشوند و از بین این اجناس بی کیفیت، ما سعی میکنیم بهترین کیفیت را به مشتری پیشنهاد دهیم که متاسفانه درجه ۳ محسوب میشوند. مشتریان هم به علت رکود ملک و مشکلاتی که در حوزه ساختمان سازی وجود دارد، تهیه اجناس با کیفیت، ترجیح و مد نظرشان نیست. اکنون اجناس درجه ۳، درجه یک بازار محسوب میشوند و حتی از این کیفیت هم کمتر انتخاب میکنند، که علت آن قیمت پایینتر و ارزانتر بودن میباشد. از نظر استاندارد سازی و کیفیت آسانسورهایی که در کشور نصب میشود، واقعا ضعف داریم. این ضعف، گریبان گیر ما، سازندگان ساختمان و کسانی که در آن ساختمان زندگی میکنند، خواهد شد.
پیشنهاد جنابعالی برای برون رفت از این موانع چیست؟
پیشنهاد بنده این است که در مورد استانداردسازی و تولید قطعات، نظارت بیشتری باشد و دستگاههای ذیربط نظارت بیشتری داشته باشند. به این معنی که در مورد رقابت کالا، نباید شرایط، مشابه خودرو سازی شود. ۲ یا ۳ شرکت تولیدکننده موتور و قطعات آسانسور، آن هم با کیفیت پایین داریم که به صورت انحصاری عمل میکنند؛ و حرکت به این سمت قطعا مشکلات را بیشتر میکند. پیشنهاد بنده این است که شرایط مانند سالهای گذشته که همه اجناس وارد و تولید میشدند، بشود و مشتری قدرت انتخاب داشته باشد.
اگر یک مدیر تصمیم گیر و تصمیم ساز در عرصه ملی و کشوری بودید، چه راهکار اساسی برای حمایت و تقویت این صنف لحاظ میکردید؟
در ابتدا این صنف را یک پارچه میکردم. صنف آسانسور ترکیبی از صنعت و صنف است و با سایر اصناف متفاوت است. بخش صنعتی که عملا مهندسی است و بخش صنفی که مربوط به کسب و کار است. بنده اگر مدیر تصمیم گیر بودم، سعی میکردم بخشهای مختلف مثل فروشندگان قطعات و کسانی که نصب انجام میدهند و طراحان و مونتاژ و تولیدکنندگان و واردکنندگان قطعات را یکپارچه کنم.
نقش و جایگاه مطبوعات و خبرگزاریها را در صنف خود تا چه اندازه با اهمیت میدانید؟
تا امروز رسانه، در جایگاه ضعیفی نمایان شده است. اطلاع رسانی در حوزه سرویس و نگهداری آسانسور کم است و بسیاری از چگونگی سرویس آسانسور و این که چه کسی باید از نظر قانونی، آن را انجام دهد، آگاه نیستند. باید به عموم مردم، در مورد این موضوعات اطلاع رسانی شود.
طی گفتگو با حسین مومنی، مدیرعامل شرکت معماری معرفی شد:
علی راوند، مدیر اجرایی مجموعه تبیین کرد:
علی راوند، مدیر اجرایی مجموعه گروه فنی مهندسی راوند:
دکتر سحر تهامی، مدیریت باشگاه ورزشی ست تاکید کرد: