
لطفاً راهکارها و پیشنهادات خود را برای توسعه کمی و کیفی آموزشگاههای فنی و حرفهای بیان بفرمایید.
با راهاندازی «درگاه ملی مجوزها»، فرآیند دریافت مجوز برای آموزشگاهها بسیار سادهتر و سریعتر شد. این سیستم باعث شد، بتوانم بهراحتی مجوز تأسیس آموزشگاه را بگیرم و فعالیت خود را آغاز کنم. اما متأسفانه، نهادهای بالادستی، بهویژه سازمان فنی و حرفهای که متولی این حوزه است، عملکرد ضعیفی دارند.
این سازمان دارای مراکز بزرگی در سطح کشور است که بسیاری از آنها بلااستفاده ماندهاند، اما اجازه استفاده از این ظرفیتها را به بخش خصوصی نمیدهند. نه خودشان از این مراکز بهرهبرداری میکنند و نه نیروی متخصصی برای فعالسازی آنها دارند؛ بسیاری از نیروهایشان بازنشسته شدهاند یا کشور را ترک کردهاند.
چه پیشنهادی برای رفع موانع و حمایت از بخش خصوصی دارید؟
اصلیترین راهکار، گشودن فضا برای حضور و مشارکت بخش خصوصی است. ما از زمان شروع فعالیت، همه هزینهها را شخصاً پرداخت کردهایم و با چالشهایی مثل اجاره مکان و تهیه تجهیزات روبهرو بودهایم. تورم شدید، کار را برای ما بسیار سخت کرده و توان اجاره مکان بزرگتر را نداریم. اگر دولت حمایت مالی نماید و یا فضا و امکانات در اختیار ما قرار دهد، کیفیت آموزشها چند برابر خواهد شد.
نقش این صنف را در سطح ملی چگونه ارزیابی میکنید؟
تجربه بنده در این حوزه نشان میدهد که بسیاری از جوانان کشور، هیچ اطلاعی از ظرفیتها و فرصتهای شغلی در حوزههای فنی ندارند. جوانانی از شهرهای مختلف به آموزشگاه ما مراجعه میکنند که بیکار هستند و هیچ گونه مهارتی ندارند. اما در یک دوره کوتاه، آموزش میبینند و حدود ۷۰ درصد آنها وارد بازار کار میشوند. این آموزشها، علاوه بر اشتغالزایی، به رشد فردی و اقتصادی آنها کمک میکند. با کمی تلاش و سرمایه اندک، حتی میتوانند برای خود کارگاه راهاندازی کنند.
رسانهها و مطبوعات چه نقشی در ارتقای این صنف میتوانند ایفا کنند؟
رسانهها نقش فوقالعادهای در آگاهسازی و فرهنگسازی دارند. در حال حاضر، بیشتر مردم تصور میکنند تنها راه موفقیت، اخذ مدرک دانشگاهی است. در حالی که آموزشهای فنی، با توجه به استانداردهای جهانی و اساتید مجرب، میتوانند مسیر شغلی بسیار موفقتری را برای افراد رقم بزنند.
مطبوعات و رسانهها باید این نکته را به مردم نشان دهند که مراکز فنی و حرفهای، با هزینه مناسب و آموزشهای سطح بالا، میتوانند سکوی پرتابی برای اشتغال پایدار باشند. حتی بسیاری از متخصصین این حوزه، از نظر توان فنی، قابل رقابت با استانداردهای اروپایی هستند.
امیر رضا قوامیان، رییس کانون انجمن های فنی و حرفه ای تهران، طی مصاحبه اختصاصی:
مرتضی مرادلی، مدیر شرکت ساختمانی برج آرمان:
مریم و مژده محمدی، مدیران مجموعه آرایشی سه نیک:
سید علیرضا حیدری، مدیر آموزشگاه جوشکاری سپهرآوین خاطر نشان ساخت: