در واقع مهمترین دلیل شکل گیری شهرداری نظافت شهر بوده که جمع آوری زباله هم بخشی از این وظیفه بوده است، با اینکه شهرداریها بیش از ۱۰۰ سال در جمع آوری زباله تجربه دارند، اما گویا هنوز این سازمان در مدیریت و جمع آوری پسماند موفقیت چندانی نداشته است.
در سالهایی که از عمر شهرداریها میگذرد نحوه جمع آوری زبالههای شهری به طرق مختلف انجام میشد، از زمانی که نگارنده به یاد دارد نخست، پاکبانان با چهارچرخ به در منازل حضور پیدا میکردند و زباله را جمع و در یک جایی دپو میکردند و بعد از آن ماشینهای شهرداری میآمدند زبالههای دپو شده را میبردند.
بعد از آن جمع آوری پسماندهای خانگی به صورت موتوری شد و سر ساعت معین پاکبانان زبالهها را جمع میکردند، در سالهای اخیر در برخی مناطق با گذاشتن مخزن بر سر کوچهها شهروندان زبالههای خود را به آن مخازن منتقل و بعد از آن شهرداریها مخازن را خالی میکند که همه نشان دهنده تغییر در جمع آوری زباله است.
در واقع این فرایند نیز باید تغییر کند؛ چرا که در چند ساله اخیر با ورود فناوریهای نوین به زندگی انسان و با ورود تمدن انسانی به انقلاب چهارم صنعتی تغییرات در این زمینه نیز اجتناب ناپذیر است، شاید عدهای با خود فکر کنند که جمع آوری زباله نیازی به فناوریهای نوین ندارد که در پاسخ باید گفت بر عکس وقتی زندگی انسان در جزئیترین مسائل با علوم جدید دچار تغییر و دگرگونی شده در این رابطه هم باید اقدام اساسی صورت بگیرد.
خوانندگان به یاد دارند سیستم بانکی به صورت دستی انجام میشد و حتی پرداخت قبوض آب و برق در مراجعه به بانک دستی بود، اما در شرایط فعلی باحضور گوشی هوشمند تمام کارها بدون دخالت انسان انجام میشود.
وقتی شهرداریها مسئول جمع آوری زبالهها و پسماندها هستند تا چه اندازه در این رابطه دغدغهمند هستند؟ آیا تا کنون برای استفاده از فناوریهای نوین در جمع آوری پسماند اندیشهای داشته اند؟ آیا تا کنون هیچ شرکت دانش بنیانی در این رابطه برای مدیریت و جمع آوری پسماند احساس دغدغه کرده که طرح پژوهشی خود را در این رابطه قرار دهد.
انتظار میرود شهرداری کرج به عنوان یک کلانشهر و به عنوان یکی از اعضای باشگاه متروپلیسها در این رابطه یعنی استفاده از فناوریهای نوین در جمع آوری زباله – حداقل مخازن مورد استفاده بر سر کوچهها به صورت دیجیتال باشد که وقتی ظرفیت آن تکمیل میشود در آن مخزن بسته شود و زبالههای اضافی در آن حبس شود و مانع از پاره شده کیسه زباله توسط حیوانات موذی شود- اقدامی انجام داده و الگویی برای سایر شهرداریهای سایر کلانشهرها در ایران باشد، به راستی هنوز وقت آن نرسیده که برای یک بار کرج در یک موضوع نخستین باشد؟.
مهندس هادی نصر،مدیر مجموعه ایدرا:
مریم صمدی آذر، مدرس و مدیریت موسسه زبان انگلیسی آنا:
شهاب شعاعی، مدیریت شرکت فنی مهندسی شهاب:
هادی رضادخت، مدیرعامل و رئیس هیئت مدیره شرکت تجهیزات پزشکی آریا طب ایواز: