منطقِ توجیهی در رسانه‌های مزدور!

به قلم: علی ارجمند عین الدین، استاد حوزه و دانشگاه
به قلم: علی ارجمند عین الدین، استاد حوزه و دانشگاه
کد خبر: ۷۶۲۰

مقدمه

اساسا هر علمی از علوم بشری، فواید مستقیم و غیر مستقیمی دارد، در این میان مهمترین فایده علم منطق دو چیز است؛ اول این که شیوه‌های درست تعریف کردن یک واژه و اصطلاح را بیان می‌کند و دوم اینکه شیوه‌های درست استدلال کردن را آموزش می‌دهد.

با این مقدمه؛ منطق توجیهی یک منطق بدلی است که بجای این که از راه استدلال درست به نتیجه برسد، ابتدا باوری را می‌پذیرد و سپس براساس منافع حزبی، گروهی یا شخصی به دنبال استدلال تراشی بر آن باور بر می‌آید.

نمونه‌ای از منطق توجیهی

یکی از اساتید تاریخ نقل می‌کرد که بعد از رحلت مرحوم آیت‌الله طالقانی یکی از طرفداران نهضت آزادی را دیدم، گفت: دیدی بعد از فوت آقای طالقانی هیچ کس در نماز جمعه شرکت نمی‌کند؟!

با تعجب پرسیدم، ولی من هر هفته به نماز جمعه می‌روم و با چشم می‌بینم که هنوز افراد زیادی در دانشگاه تهران حضور دارند، گفت: تو داخل دانشگاه می‌روی یا بیرون دانشگاه می‌نشینی؟ گفتم: داخل دانشگاه! گفت: خب پس کسی بیرون دانشگاه نیست! گفتم:، ولی گاهی هم دیر کرده‌ام و در صف بیرون دانشگاه نشستم! گفت: خب پس حتما آن روز در داخل دانشگاه کسی نبوده!

گفتم:، ولی گاهی بیرون بودم و جا باز شده توانستم در صف داخل دانشگاه شرکت کنم! گفت: پس حتما مردم گشاد گشاد ایستاده بودن که جمعیت زیاد دیده شود!

حالا شما به شیوه‌های اطلاع رسانی شبکه‌های فارسی زبان معاند نگاه کنید، جان به جانشان کنند نمی‌توانند هیچ صحنه‌ای را بدون سوگیری و عناد روایت کنند، از هر روشی همچون، بزرگ نمایی معایب، کوچک نمایی دستاوردها، سیاه نمایی فضای کشور، مارپیچ سکوت، حاشیه سازی، دروغ پراکنی، شایعه سازی، وارونه جلوه دادن حقیقت، اتهام زنی به افراد متعهد، سفید سازی جانیان و هر روش شیطانی دیگر که به عقل جن هم نمی‌رسد استفاده می‌کنند تا مخاطبین خود را اغوا کنند.

بدا به حال کسانی که بخواهند واقعیت‌ها و حقایق را به روایت از این سامری‌های زمانه بدانند.

newsQrCode
ارسال نظرات